HOME
 
 
 
AGENDA
 EN
CONTACT
Nieuwe data voor 2017-2018
 
 
 
 
ARTIKELEN
 EN
LEZINGEN
NEW
English and Dutch Articles

 

 OPLEIDING CAELISTIS

 

LEZING ASTROLOGEN CONGRES SOESTERBERG 2015, NU MET FILM!

                                  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 Consulten Charlotte Wenner Agenda en contact Links   
 
                                                         Gesprekstechnieken 
 
 De meeste mensen zijn het grootste deel van de dag bezig met communiceren. We beginnen er al mee als we pas geboren zijn. Aan oefening geen gebrek dus. Je zou daarom denken dat we heel bedreven zijn in communiceren, maar niets is minder waar. Er ontstaan aan de lopende band misverstanden door communicatiestoringen.
 
Communicatie is effectief als de boodschap bij de ander overkomt zoals jij hem bedoeld hebt. Op het moment dat de iemand een boodschap uitzendt, bijvoorbeeld door iets te zeggen, kiest hij woorden om zijn gedachten mee te beschrijven. De ontvanger hoort wel de woorden, maar niet de gedachten. De ontvanger interpreteert de woorden vanuit zijn eigen referentiekader. Hij heeft misschien een ander beeld bij dezelfde woorden, of hecht er een andere waarde aan. Het beeld dat de zender de lucht in stuurde, is dus al veranderd op het moment dat het bij de ontvanger binnenkomt.
 
Om misverstanden en mogelijke irritatie te voorkomen is het dus belangrijk om goed na te denken over communicatie.  Er zijn er een aantal gesprekstechnieken die kunnen helpen met het duidelijk overbrengen en ontvangen van een boodschap. Actief luisteren, bijvoorbeeld, of goede vragen stellen, parafrasen en samenvatten, empathisch luisteren, reflecteren en confronteren.
 
Een andere effectieve techniek is de Inquiry.  Dit is een zelfonderzoek waarbij je je gevoelens, sensaties en gedachten zoals die in het moment opkomen onderzoekt. Inquiry wordt zowel met anderen als alleen gedaan. Doe je Inquiry met iemand anders of met een leraar, dan beschrijf je al je gevoelens, sensaties en opkomende gedachten hardop. Door het doen van Inquiry ontwikkel je het vermogen je gevoelens toe te laten. Als je het met iemand anders of een partner doe, maakt de Inquiry het mogelijk om op een ongedwongen manier jouw waarheid met de ander te delen, zonder dat je in de rede gevallen wordt.  Die partners luisteren om de beurt aandachtig naar de ander, zonder oordeel.  Dit schept een sfeer van acceptatie en vertrouw.

 Terug naar Links