HOME
 
 
 
AGENDA
 EN
CONTACT
Nieuwe data voor 2017-2018
 
 
 
 
ARTIKELEN
 EN
LEZINGEN
NEW
English and Dutch Articles

 

 OPLEIDING CAELISTIS

 

LEZING ASTROLOGEN CONGRES SOESTERBERG 2015, NU MET FILM!

                                  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Consulten Charlotte Wenner Agenda en contact Links
 
                                                            Innerlijke kind werk
 
Naast onze volwassen kant, hebben we ook een 'innerlijk kind'. Je volwassen kant is, in elk geval op het oog, evenwichtig. Je kunt ermee voor de dag komen. Heel anders zit dat met de diepe emoties die je kinddeel kan opleveren: oncontroleerbare drift, peilloos verdriet, voor jezelf onbegrijpelijke woede. Hoe verenig je die twee ‘helften van jezelf?                                                                 
Er is een psychologische theorie die ons denken en doen verdeelt over twee ‘schijven’: ons volwassen deel en ons kinddeel. Ons volwassen deel denkt, voelt en reageert vanuit balans, verantwoordelijkheidsgevoel en redelijkheid. Ons kinddeel daarentegen reageert primair en onbewust, soms zelfs volkomen irreëel en buiten proportie. Ik denk dat wij dat kinddeel allemaal in onszelf herkennen. Het integreren van de gevoelens van het verleden in de bewustzijn van het heden is de doel van innerlijke kind werk.
 
Op het oog onbegrijpelijke of zelfs voor jouw idee onacceptabele gevoelens en reacties kunnen  worden veroorzaakt door verborgen oude pijn, die ongemerkt wordt geactiveerd door triggers in het heden. De vraag hoe je hieraan werkt wordt in diverse zelfhulpboeken beantwoord. Diverse technieken kunnen gebruikt worden om een (nieuwe) stap dichterbij je innerlijke kind te zetten, en zo ook naar emotionele ‘eenwording.’
 
Bijvoorbeeld, de volgende keer dat je ‘kinderachtig’ doet, ga jezelf niet genadeloos veroordelen of de gebeurtenis eindeloos herkauwen. Ondervang gedachten als ‘ik deug nergens voor’, of ‘ik lijk wel gek,’ waarbij je één moeilijk te verhapstukken gevoel of handeling op je hele persoon betrekt. Zie wat er gebeurt, en benoem het op een duidelijke maar milde manier. Bedenk met diezelfde mildheid wat eventueel anders of beter kan – en laat het los. Kortom, probeer het begrip dat je als ouder je kind gunt, ook steeds meer aan je eigen innerlijke kind te geven. Ga in gesprek met het kind.  Zeg regelmatig, 'Ik hou van je een accepteer je zoals je bent'.
 
Zie je primaire gevoelens en acties niet meer als (karakter)fouten, maar als innerlijke plekken die eventueel rijp zijn om andere gevoelens of acties in te zaaien. Keer op keer is gebleken, dat de volgende vuistregel zowel voor kind als volwassene geldt: juist vanuit begrip en mildheid, en juist vanuit vriendelijke observatie, ontstaat motivatie om dingen anders te doen. Vanuit een ‘neutrale’stand kan de zware negatieve lading van zogenaamd kinderachtige emoties en acties worden verminderd. Van daaruit kun je eventueel besluiten, je verborgen schaduwkanten te onderzoeken en er (verder) mee aan de slag te gaan.
 
 Je innerlijke kind leren zien, begrijpen én omarmen is een mooi maar vooral noodzakelijk cadeau aan jezelf.
 
 Terug naar Links